Opvarmning af honning

Når biavleren skal udvinde honningen fra de celler, hvor bierne har indlejret sin honning, påbegyndes arbejdet med af skrælning af vokslågene der dækker de enkelte celler, og dette kan ske med f.eks. en opvarmet skrællegaffel. Nogle bruger også opvarmning af bunden af Slyngen, for at gøre honningen tyndtflydende, men mest almindeligt er det, at biavleren der har mere end 100 kg. honning, opvarmer sin honning når denne skal sis for de urenheder som kan findes i den ny slyngede eller pressede honning. Dette fremgår også af at samtlige systemer til at si sin honning igennem, er forberedt til, eller monteret med en form for varmegiver. Herved opvarmes honningen sådan, at den lettere kan passere siposen eller filteret, og derved gøres arbejdet lettere for biavleren. Enhver biavler, der forsøger at si sin honning uden at opvarme den, ved hvor stort arbejde dette kan være, da det hele tiden er nødvendigt at rense siens indvendige sider for urenheder samt begyndende krystalliseret honning.

      

Der findes flere typer på enzymer i honning, men nogle af de almindeligste og letmålelige er bl.a. diastase og invertase. Der er lavet mange undersøgelser af den skadelige påvirkning det har på honning kvaliteten, når denne opvarmes, og herunder findes en analyse som er lavet af den engelske kendte biavlsforsker Eva Crane. Af denne analyse fremgår det at halveringstiden for disse enzymer begynder at gå meget hurtigt allerede ved 25° til 30° varme.

Temperatur Halvveringstid
`C Diastase Invertase
10 12600 dage 9600 dage
20 1480 dage 820 dage
25 540 dage 250 dage
30 200 dage 83 dage
32 126 dage 48 dage
35 78 dage 28 dage
40 31 dage 9.6 dage
50 5,38 dage 1,28 dage
60 1,05 dage 4,7 dage
63 16,2 timer 3,0 timer
70 5,3 timer 47 minutter
71 4,5 timer 39 minutter
80 1,2 timer 8,6 minutter
Beregnede halveringstider for enzymer i honning.
Kilde Eva crane: Honey a Comprehensive Survey

 

Langt de fleste biavlere sælger deres honning til Honningcentralerne. De tapper deres honning på store spande, hvor den står og krystallisere, og afleverer så honningen på centralen. Når centralen skal have honningen ud af disse spande, er det nødvendigt at opvarme honningen, da det ellers er umuligt at få honningen ud, sådan at den kan sies – podes og emballeres. Da langt det meste af den honning der sælges på markedet, ca. 90% af alt dansk honning, stammer fra honningcentralerne, vil det sige at langt det meste af den honning der sælges på markedet er opvarmet.

For at undgå disse ulemper og kvalitetsforringelser af honning og for at kunne si urnehederne fra samt at kunne si sin honning kontinuerligt uden at skulle rense siposen med korte mellemrum skal man bruge apidan si og filtersystem. se Dette.

apidan-si/filtersystem